Kolej Komuniti Temerloh

How to Install Joomla!

1. Webserver – XAMPP.

2. Joomla! Package.

Webserver

Webserver, Konsep & Aplikasi

Pelayan web

Pelayan web ialah sejenis atur cara komputer yang menerima pertanyaan HTTP daripada pelanggan, lazimnya pelayar web, dan menjawab pertanyaan tersebut, lazimnya dalam bentuk laman HTML. Untuk menyediakan perkhidmatan web secara lancar di Jaringan Sejagat, sesebuah pelayan web perlulah dijalankan pada komputer yang berkuasa tinggi. Komputer jenis ini dinamakan komputer pelayan. Contoh perisian pelayan web yang popular ialah Apache dan Internet Information Services.

dns

Localhost

Localhost adalah nama lain bagi IP adress : 127.0.0.1, yakni loopback IP pada setiap PC. Localhost adalah nama lain bagi “komputer ini”. Tidak perlu online bagi menggunakan fungsi localhost aka 127.0.0.1. Localhost bertindak sebagai DNS (anggap sebagai nama lain) kepada PC. Sekiranya mahu menggunakan nama lain sebagai ganti kepada localhost; file config apache (nama server bagi applikasi web – php driven) perlu diubah sedikit pada line berikut:

locahost

Localhost yang bertindak sebagai virtual web server adalah penting dalam proses membina dan memahami konsep asas server web. Setelah memahami konsep localhost; PC dirumah boleh menjadi server web yang boleh di akses serata dunia

Web memerlukan server untuk di layari dari web-browser. Saat web browser seperti Internet explorer, firefox, netscape navigator, opera dan sebagainya mentafsir alamat web seperti localhost, alamat tersebut akan ditafsir kepada IP terlebih dahulu (localhost IP – 127.0.0.1). Jadi, IP localhost adalah “Loopback” IP yakni memberitahu web-broswer anda mahukan web dari “komputer ini”.

Secara keseluruhannya, pembinaan laman web samada berbentuk CMS, statik, blog, forum, bbs, wiki, trac – issue tracker, dan berbagai lagi dari apa saja language programming memerlukan perkara asas seperti di bawah:

  1. Web Space – tempat meletak kesemua file web di sini.
  2. Web DBMS (Database Management System) – tempat memanipulasi database bagi keperluan web yang dinamik.
  3. Web Server – Aplikasi yang menterjemahkan dan memanipulasi bahasa pengaturcaraan web. Cth apache dan IIS (internet information system).
  4. Web domain name – Alamat web tersebut; cth : www.yoohaa.net
  5. Web hosting provider (Penyedia Hosting Web) akan menyediakan kesemua keperluan di atas; Contoh web hosting di malaysia seperti – DataKL, Internet-webhosting, eternal-solution, dan exabytes. Sila google nama2 tersebut.

 

Terdapat 2 pilihan semasa memilih jenis web hosting:

  1. Windows Based - Sesuai bagi HTML, ASP, ASP.Net, Frontpage, php, phyton, perl script; Menggunakan MsSQL (Microsoft SQL Server) atau MySQL;
  2. Linux / Unix Based - Sesuai bagi HTML, PHP dan Perl; Menggunakan MySQL;

Windows based telah di optimakan penggunaannya bagi web-application yang dibina dari ASP dan VB-script manakala Linux / Unix based telah di optimakan penggunaannya bagi web-system yang dibina dari PHP dan Perl.

 

Ambil sedikit masa untuk pilih web hosting yang terbaik dan meyakinkan memandangkan ada juga web-hosting yang sekejap ada sekejap takda. Syarikat web-hosting yang stabil adalah penting supaya web takkan kerap offline disebabkan server downtime.  Bayaran web hosting kebiasaanya dibuat untuk setiap tahun contohnya: RM 200 untuk hosting / tahun + RM 40 untuk domain name / tahun = RM 240 / tahun.

 

Terdapat web hosting yang percuma tetapi dengan kekurangan yang tersendiri seperti dibawah:

Tambahan – Apa itu web hosting & nama domain?

Apabila ingin membuat sesuatu laman web, kita tidak boleh lari dari tiga komponan berikut:

Laman web (Rumah)

Secara analoginya, kita boleh menganggap, website itu adalah seperti rumah atau pejabat kita. Untuk membina rumah, kita perlukan, simen, batu-bata, papan, paku, syiling dan sebagainya. Samalah halnya dengan membina website, untuk membina website, kita memerlukan perisian pembangunan web seperti macromedia dreamweaver, microsoft frontpage dan perisian-perisian yang lain. Website kita pula boleh berbentuk html, php,asp dan sebagainya.

Nama domain (Alamat Rumah)

Nama domain pula boleh dianggap seperti alamat rumah. Nama domain ini anda boleh beli daripada mana-mana penjual nama domain atau lebih dikenali sebagai “Pendaftar Nama Domain” yang banyak terdapat di internet. Nama domain ini biasanya anda boleh dapati dengan harga serendah RM28+ setahun hinggalah ke RM150+ setahun. Nama domain ini adalah penting untuk memastikan orang ramai boleh memasuki laman web anda. Jika anda tidak mempunyai nama domain, ia adalah seperti anda membina rumah tanpa alamat. Tiada siapa akan datang atau sampai ke rumah anda. Jika anda perlukan nama domain percuma, saya syorkan www.co.cc

Webhosting (Tapak Rumah)

Webhosting pula boleh dianggap sebagai tanah/tapak rumah bagi rumah anda. Tanpa tanah, anda tidak boleh mendirikan rumah. Oleh itu, anda mesti mempunyai webhosting jika anda ingin memiliki sebuah website. Webhosting ini sebenarnya adalah merupakan sebuah komputer yang mempunyai sambungan internet 24 jam dan orang ramai boleh akses kepadanya. Oleh itu, anda perlulah meletakkan website anda di webhosting untuk orang ramai mengaksesnya. Antara jenis webhosting yang terkenal ialah webhosting jenis cPanel.

Secara ringkasnya seperti ini

 

Laman web = Rumah

Nama domain = Alamat rumah

Webhosting = Tapak rumah

 

Bagaimana saya ingin mendapatkan webhosting? Oh! Mudah sahaja, anda boleh mendapatkan webhosting dari penyedia-penyedia perkhidmatan webhosting ini di internet. Terdapat beribu-ribu penyedia perkhidmatan webhosting di internet, tempatan mahupun luar negara.

Antara penyelia hosting yang biasa kita dengar ialah:

*http://www.datakl.com/

*http://www.internet-webhosting.com

*http://www.exabytes.com.my

*http://www.shinjiru.com.my

**http://www.baitulbytes.com

Bagi penyelia webhosting dan nama domain percuma:

*http://www.000webhost.com (hosting)

*http://www.co.cc (domain)

 

Pada kebiasaannya, penyedia perkhidmatan webhosting akan membenarkan anda menyewa ruang komputer mereka untuk anda gunakan dan meletakkan website anda. Mereka juga biasanya akan membenarkan anda menggunakan server email serta server database mereka. Bergantung pada pakej yang anda ambil.

Terdapat bermacam-macam pakej yang ditawarkan oleh penyedia perkhidmatan webhosting ini. Anda perlulah bijak memilih pakej manakah yang sesuai dengan anda. Kenalpasti apakah ciri-ciri yang ingin anda gunakan di dalam website anda. Elakkan daripada membeli pakej-pakej yang terlalu besar yang mungkin anda tidak gunakan. Anda boleh mulakan dengan pakej yang paling kecil dan kemudiannya meng”upgrade” dari semasa ke semasa mengikut keperluan anda.

 

Beberapa ciri yang biasa terdapat dan disediakan oleh pihak penyedia perkhidmatan webhosting.

* Ruang Web – biasanya diukur dengan menggunakan MB. Anda perlulah tahu berapa besar ruang yang diperlukan untuk website anda. Untuk mengetahui berapa ruang yang anda gunakan untuk website anda. Anda boleh mencapur kesemua saiz fail html serta fail-fail gambar yang anda gunakan di dalam website anda. Bagi website yang mempunyai 5-10 mukasurat, biasanya, saiz keseluruhan website adalah antara 1-5Mb.

 

* Kadar bandwidth sebulan – bandwith ini bolehlah dianggap seperti jalan raya ke rumah anda. Semakin besar bandwidth, semakin besarlah jalan raya ke rumah anda, dan semakin ramailah orang boleh datang ke website (rumah) anda. Pada kebiasaannya, bandwidth sebesar 1Gb sudah mencukupi, tetapi jika website anda menerima kunjungan sehinggan 3-5 ribu orang sebulan, mungkin bandwidth yang lebih besar diperlukan.

 

* PHP, ASP, CGI - itu adalah bahasa pengaturcaraan. Jika anda membangunkan website anda dengan menggunakan php, maka, anda perlulah mencari webhosting yang menyokong bahasa pengaturcaraan tersebut.

 

* MySQL, Access – ini adalah merupakan pangkalan data. Jika website anda memerlukan database, maka, anda perlulah memilih pakej hosting yang turut menyediakan pangkalan data tersebut. Sesetengah hosting menyediakan pakej pangkalan data “unlimited”, bermakna, anda boleh membuat seberapa banyak pangkalan data yang anda mahu. Ada sesetengah pula, hanya membenarkan anda membuat beberapa pangkalan data sahaja.

 

* Frontpage Extension – jika website anda dihasilkan dengan menggunakan perisian ‘Microsoft frontpage’, anda mungkin memerlukan ciri ini terdapat di dalam pakej webhosting anda.

 

* Control Panel - ini adalah ciri penting untuk membolehkan anda mengawal dan mengaturkan(setting) akaun hosting anda. Dengan control panel, anda boleh menguruskan akaun anda dengan hanya menggunakan pelayar internet “browser”. Biasanya, anda akan diberikan “username” dan “password” untuk anda memasuki control panel anda. Antara fungsi control panel adalah seperti menghasilkan atau memadam akaun email.

* Sokongan (suport) – ini adalah ciri penting bagi membantu anda menghadapi apa-apa masalah yang anda hadapi di dalam menggunakan perkhidmatan webhosting tersebut. Ada sesetengahnya membenarkan anda menghantar email kepada mereka jika anda menghadapai masalah, malahan, ada juga yang membenarkan anda ber”chatting” dengan mereka bagi menjawab segala pertanyaan dan masalah anda.

Terdapat banyak lagi ciri-ciri yang terdapat di dalam sesebuah webhosting. Tetapi, itulah antara ciri-ciri asas penting yang dapat saya kongsikan bersama anda mengenai webhosting. Moga bermanfaat.

 

13 Health Gimmicks You Can Stop Wasting Money On

1. Coconut Water

coconut-water

Coconut water may be nature’s version of Gatorade but some brands have already caught fire for over-hyping its nutrient content.

Vita Coco agreed to settle a $10 million class action lawsuit over an independent study that showed the drinks didn’t pack near as many electrolytes as advertisements implied.

Some coconut water is also loaded with added sugar, which will do nothing to help your waistline.

Alternative: Pick up your own young green coconuts on the cheap from an Asian produce market. Just crack them open with a cleaver and pop in a straw.

 

2. “All-Natural” Foods
all-natural-foods

Nearly 30 percent of Americans bought more natural foods in 2011, according to a Rodale study. But what are we really paying more for?

There’s no clear cut regulation on what makes food “natural,” which means just about any company can slap that label on its packages, add a fancy green theme and jack up the price.

Says Andrew Schrage of MoneyCrashers: “Before buying any food that is touted as being “all natural,” take a look at the ingredient list before you check out. Keep in mind that butter and salt are indeed natural ingredients. So stocking up on natural foods may not achieve anything other than increasing your grocery bill.”

 

3.  Weight Loss Wardrobes

weight-loss-wardrobes

When it comes to ridiculous-looking toning shoes and clothing designed to help shed pounds faster, we are seriously dubious.

Reebok’s already paid $25 million to consumers for over-marketing its line of toning shoes’ weight loss power. And the one study that seems to support the claim that tight-fitting threads help burn more calories only involved about 15 participants.

“I think there are much simpler and less expensive ways the average person can bump up calorie burn and build strength,” says Shape.com’s Liz Neporent. “For instance, interval training and hill work. These workouts certainly have the science behind them.”

 4. Illegal Hormone Injections

illegal-hormone-injections

People really will do anything to shed pounds, even if it means injecting themselves with hormones made from someone’s placenta.

The FDA ordered companies to stop selling hCG (a protein made in the placenta and passed through pregnant woman’s’ urine) after it was used in conjunction with low-calorie diet regimens. A 40-day kit sells for $120 but the hormone’s only been approved for use in fertility treatments.

Per the MayoClinic: “HCG is not approved for over-the-counter use, nor has it been proved to work for weight loss. Companies that sell over-the-counter HCG weight-loss products are breaking the law.”

 

5. Detox Diets
detox-diets

Here’s a trend that makes just about every nutritionists’ blood boil: the idea that people can purge their bodies of toxins by consuming different variations of liquid diets.

From the cabbage soup plan to the infamous Beyonce “Master Cleanse”, there’s hardly any science to back them up, says Essential Nutrition for You’s Rania Batayneh.

“What consumers need to know is that your body naturally detoxifies itself through our lungs, skin and kidneys,” she said. “Sweat it out, breathe it out and eliminate. Eating a clean diet daily will give you the feeling you are looking forward to at the end of your depriving cleanse, so get started. Besides, cleanses are unnatural and typically based on eliminating food groups and or foods altogether.”  

 

6. Artificial Sweeteners
artificial-sweeteners

Splenda just rolled out a new version of its popular sweetener – this time with extra fiber – but the idea that consumers should pay more fake sugar that’s been pumped with MORE fake ingredients is slightly irksome.

“Adding healthy components to unhealthy things just doesn’t make sense,” says Batayneh. “What is 1 gram of fiber (or maybe 10 for those who over consumer artificial sweeteners) going to do for you when you should really be focusing on whole grains, beans, seeds, fruits and vegetables versus relying on your coffee for fiber? This small dose of fiber should not convince you to try it.”

 

7. The Infamous Shake Weight
the-infamous-shake-weight

Sure, it made a pretty funny stocking stuffer last year, but you probably won’t wind up with Michelle Obama’s biceps by relying on this infomercial fad.

Just check out Wired.com’s less-than enthused review:

“In practice, however, the ‘workout’ wasn’t terribly satisfying. We’ll admit you do feel reasonable tension in your muscles. However, jerking this five-pounder only got our max heart rate up to 114, which pales in comparison to a standard weightlifting session, let alone back-to-back sets of push-ups. More importantly, after a few days of use, our muscles didn’t feel nearly as sore as they do from weightlifting. And, as everyone knows: no pain, no gain.”

8. Gluten-free Diets

gluten-free-diets

Batayneh calls this one of the worst weight loss myths out there and another attempt to play on the low-carb fad sparked by the Atkin’s diet.

“A gluten-free diet does not necessarily mean a low-carb diet,” she says. “A person who eats gluten-free can ingest plenty of carbohydrates from gluten-free breads, pastas, cereals, and baked goods as well as vegetables, fruits, beans, and legumes.”

Gluten-free lifestyles have been proven to ease symptoms of Autism in children and, obviously, are vital to anyone with a gluten allergy. But “if you don’t have a medical reason for following a gluten-free diet, there’s probably no benefit,” says Tricia Thompson, R.D., founder of glutenfreedietitian.com.

The weight loss really occurs from cutting back on packaged and processed foods that come packed with gluten. You can do that yourself without blowing a fortune on specialized products.

9. Most Organic Produce

most-organic-produce

There aren’t really any known health benefits to eating organic – other than the peace of mind that comes with knowing your food’s not coated in pesticides.

But even federal guidelines on what’s certified organic aren’t all that stringent and plenty of regular produce isn’t “dirty” enough to warrant paying top dollar (as much as 150% more) for organic versions anyway.

The Environmental Works Group has an excellent chart detailing the “dirty” and “clean” products we should worry about.

These made the clean list:  Onions, Sweet Corn, Pineapples, Avocado, Asparagus, Sweet Peas, Mangoes, Eggplant, Cantaloupe, Kiwi, Cabbage, Watermelon, Sweet potatoes, Grapefruit, and Mushrooms.

10. Snack Packs

snack-packs

Weight loss has much to do with portion control, but those helpful little 100-calorie pack snacks are nothing but a big budget suck.

“We have portion distortion in this nation and even though I like that (100-calorie packs) are pre-portioned, that can be a more expensive option,” Batayneh says.

Instead, keep a measuring cup in your desk drawer to scoop out perfect portions of whatever you’re munching on at work (almonds, trail mix, etc.) rather than paying more for packaging. (Or, get creative with one of these 15 bento box lunch ideas.)

11. Acai Berries

acai-berries

There are literally no clinical studies that support claims that antioxidants in Acai berries will make you live longer, help you fly, smooth your crow’s feet or anything else.

“We’ve had waves of costly ‘super juices’ in the marketplace that were nothing more than fruit juice,” says clinical nutritionist Stella Metsovas. “Testing chemical properties in a laboratory is completely different once the product is pasteurized. There is no possibility of processing a super-fruit to compete with the natural form (i.e.: a handful of berries).”

The Acai berry’s popularity in the U.S. spawned a new wave of consumer scams involving “free trial offers” for smoothies, juices and other products. (See: ”Free Trials” Aren’t Always Free, Miracle Health Claims: Add a Dose of Skepticism, and Weight Loss Promises, by the FTC).

12. Bottled Water

bottled-water

America’s obsession with bottled water may have taken a plunge during the recession, but it’s still one of the dumbest ways we spend our dollars – $100 billion per year, to be exact.

You’re better off going to the tap to quench your thirst, especially since nearly 50% of the bottled stuff comes from tap water anyway.

If it’s impurities you’re worried about, see Consumer Report’s guide to buying water filter systems for low-cost alternatives.

13. Diet Drinks

diet-drinks

Not only will they destroy your teeth, but a recent study by the American Diabetes Association pretty much proved diet soda drinkers were packing on pounds, not shedding them.

Zero-calorie sodas have also been linked to a slew of nasty diseases, including diabetes, heart disease and cancer.

If you’re looking to kick the habit, try weening yourself off slowly with fizzy substitutes like seltzer water or reducing your portion size bit by bit.

Source : http://www.businessinsider.com/health-trends-to-avoid-2012-4?op=1#ixzz2g3K0xzTb

SKK (M) : Sijil Aplikasi Perisian Komputer

JUSTIFIKASI MODEL PENGAJIAN

1. Semua Program Kolej Komuniti mempunyai JaminanKualiti dengan memenepati Kerangka MQF.
2. Akses yang menyeluruh kepada semua komuniti dengan pelbagai tahap akademik untuk mengikuti program di Kolej Komuniti.
3. Mewujudkan Pengakreditan Pengalaman Pembelajaran Terkumpul (Accreditation of Prior Experiential Learning, APEL)

SYARAT KEMASUKAN

PERLAKSANAAN PENGAJIAN

MODUL 1 >> MODUL 2 >> MODUL 3 >> MODUL 4 >> MODUL 5*

PENGAMBILAN PELAJAR

Tempoh Pengajiian  : 20 bulan ( 5 modul)
Yuran  : RM 200 per modul

konvo